Türk Eczacıları Birliği, Rekabet Kurumu’nun haklarında başlattığı soruşturma ile ilgili olarak 22 Ağustos 2019 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi. Türk Eczacıları Birliği’nde gerçekleştirilen toplantıda, Türk Eczacıları Birliği’nin eczanelerin alım koşullarını piyasa dışında belirleyerek 4054 Sayılı Kanun’un 4. Maddesi’ni ihlal ettiği iddiası ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu.
“Sağlık ürünlerinin eczane dışına çıkarılmasına karşı çıktık”
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, yapılan duyuru ile bilgi kirliliğine yol açıldığını, bu noktada dayanağı olmayan çeşitli iddiaların sosyal medyada ve basında yer aldığını ifade etti. Çolak, söz konusu iddialara şunları söyledi: “Halk sağlığını koruduk. Çok uluslu bir ilaç firmasının ilaç ve sağlık ürünlerini eczane dışına çıkarmasına ve internetten satmasına karşı çıktık. İnternet sitelerinden ilaç ve sağlık ürünü almanın öldürücü sonuçlar doğurabileceği konusunda toplumu uyardık.”
“Yerli ilaç üretimine destek için üretmeye devam edeceğiz”
Türk Eczacıları Birliği olarak Türkiye’nin yerli ilaç ve sağlık ürünü üretimi konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade eden Çolak: “Türk Eczacıları Birliği Vakfı’nın bir kuruluşu olan TEBEM firmamız TEBEMTOL isimli bir krem üretti. Kâr hırsıyla toplum sağlığını hiçe sayanlara söyleyecek sözümüz olduğu için ürettik. Kanunumuzda yazdığı üzere yerli ilaç üretimine destek olmak için ürettik, üretiyoruz, üretmeye de devam edeceğiz” dedi.
“Halk sağlığı ile oynayanlar bizi Rekabet Kurumu’na şikâyet etti”
Her daim halk sağlığını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olduklarını vurgulayan Çolak, yapılan şikâyet ile ilgili şunları kaydetti: “Birileri bizi Rekabet Kurumu’na şikâyet etti. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum: Dün sağlık ürünlerini eczane dışına çıkararak yahut internetten satış yaparak halk sağlığı ile oynayanlar, bugün bizi Rekabet Kurumu’na şikâyet etti. Ve ne tuhaftır ki, Rekabet Kurumu da bizi bir teşebbüs birliği olarak görüp hakkımızda soruşturma açmaya karar verdi.”
“Sağlık alanı rekabete açık değildir”
Rekabet Kurumu’nun “Türk Eczacıları Birliği, eczanelerin alım koşullarını piyasa dışında belirlemiş” yönündeki iddiasını hatırlatan Çolak, konuya ilişkin, “Eczanelerin alım koşullarını sadece ve sadece Sağlık Bakanlığı belirler. Öte yandan sağlık alanı doğası gereği rekabete sonuna kadar açık bir alan değildir. Sağlık alanını rekabete tabi tutmak, insan sağlığıyla açıkça oynamak demektir. Bu konuda Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın vermiş olduğu kararlar ortadadır. Kamu sağlığını her şeyin üstünde tutan, üstelik kamu yararına kurulmuş akademik bir meslek örgütü olarak Türk Eczacıları Birliği buna müsaade edemez” dedi.
Çolak, ayrıca: “Bu noktada Sağlık Bakanlığı’nı; toplum sağlığını hiçe sayan uygulamalar karşısında bizimle birlikte yol yürümeye, dayanışmada bulunmaya davet ediyoruz. Çünkü halk sağlığını öncelemek bunu gerektirir” ifadelerini kullandı.
“Teşebbüs ya da teşebbüs birliği değiliz”
“Biz Rekabet Kurumu’nun iddia ettiği gibi teşebbüs ya da teşebbüs birliği değiliz” ifadelerini kullanan Çolak, “Meslek kuruluşu kavramıyla nitelendirilen kuruluşlar, uygulanması yükseköğrenim gerektiren, faaliyetin iktisadî anlamından bağımsız olarak, meslek pratiğinin kendisiyle ve deontolojisiyle ön plana çıkan mesleklere ilişkindir. Biz; Türkiye’de 37 binden fazla üyesi bulunan, eczacıların mesleki gelişimini destekleyen, kamunun yararını ve toplumun sağlığını korumayı her şeyin üstünde tutan bir demokratik bir yapılanmayız” dedi.
“Daha fazlasını 37 binden fazla meslektaşımız söyleyecektir”
Çolak, basın toplantısını şu sözlerle tamamladı: “Biz kâr hırsı uğruna halkın sağlığını hiçe sayanların, sağlığı sadece kâra tahvil eden çok uluslu şirketlerin oyuncağı değiliz. Sağlık meslek örgütleri çıkar çevrelerinin, çok uluslu şirketlerin oyuncağı değildir Biz sağlığı düşünürüz; toplum sağlığını korumak ve ileriye taşımak için adımlar atarız. Biz bugün bu kadarını söylüyoruz. Fakat şundan eminim ki, bizim söylediğimizden çok daha fazlasını 37 binden fazla meslektaşım söyleyecektir.”
Duyuru Okunma Sayısı : 1785