Sayı:2020/1811 27.11.2020
Değerli Meslektaşlarım;
Meslektaşlarımızın eczanelerinde bulunan miadı dolmuş atık ilaçlarının toplanması ve imhaya gönderilmesi, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 05.07.2013 tarih ve 26927 sayılı Resmi Gazetede Yayımladığı “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik” gereği gerekmektedir. Gaziantep Eczacı Odası Yönetim Kurulu ile Çevre Eczacılar Kooperatifi arasında imhanın yapılması için protokol imzalanmıştır.
Bu protokol kapsamına göre, 21 Aralık-31 Aralık tarihleri arasında eczanelerin atık ilaçlarını odamız bünyesinde toplanmak üzere teslim etmeleri gerekmektedir. Eczane, eczanesine ait olan miadı geçen ilaçları bağlı bulunduğu Eczacı Odası’ na teslim etmeden önce İTS (İlaç Takip Sistemi)’ ye bildirimini yapar.3 kopya halindeki karebarkodlu ilaç listesi, listede yazılı olan atık ilaçlarla birlikte Eczacı Odası’na teslim edilir. Eczacı odası tarafından eczacıdan teslim alınan ilaç listelerinin bir kopyası, ÇEKOOP tarafından odaya önceden iletilen atık ilaç teslim tutanağı ile birlikte, odanın kaşe ve imzası atılarak eczacıya geri verilir. (Tutanak ve ilaç listesinin diğer kopyası ise Eczacı Odası’ndan, ÇEKOOP’a gönderilmek üzere kalır.) Eczacı Odası’nda kalan imzalı kopya, tüm ilaçlar oda tarafından toplu halde imhaya gönderilince, ÇEKOOP ve imha tesisi tarafından da kaşe/imza alındıktan sonra, eczacılarına teslim etmesi için en yakın zamanda eczacı odasına geri gönderilir.
Toplama aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda tarafınıza sunulmuştur.
ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİK
İlaç Takip Sistemi
MADDE 27 – (1) “Beşerî ilaçlar için Kurumca uygulanan ilaç takip sistemi kuralları geçerlidir. Eczaneler tarafından ilaçların satışı, alındığı ecza deposuna veya mücbir sebep hâlinde diğer depolara iadesi, eczaneler arasındaki takası, miadı geçmiş ya da bozulmuş olanlarının imhası işlemlerinde ilaç takip sistemine bildirim yapılması zorunludur. Bu kayıtlara ilişkin esaslar Kurumca belirlenir.” Yönetmeliğin ilgili maddesine göre imhası yapılacak ilaçlar için kullanılan eczane programlarındaki, perakende satış bölümünden girilip, miadlı ve zayi alanlarından gerekli işlemler yapılması gerekmektedir. Eczacı bu işlem sonrası atık ilaç listesini sistemden alabilecek olup, bir nüshasını eczacı odasına teslim edecektir.
NOT: İmha ettireceği atık ilaçlarını vergiden düşmek isteyen eczacıların İl/İlçe Sağlık Müdürlüğüne onaylatılan listeleri Vergi Dairelerine ibraz etmeleri gerekmektedir.
Bilgilerinize önemle sunulur.
Saygılarımızla…
Yönetim Kurulu Adına
Genel Sekreter
Ecz. Serdar DALSÜREN
Ek1: Atık İlaç Teslim Tutanağı
EK2:Tehlikesiz İlaç Taşıma Formu
Duyuru Ekini İndirin! 3061015.pdf Duyuru Okunma Sayısı : 3964