İlaç Geri Ödeme Komisyonu Kararlarına İstinaden Yapılan Düzenlemelere İlişkin SGK Duyurusu Hakkında
21 Mart 2018 tarih ve 30367 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SUT Değişikliği ile yapılan düzenlemeler kapsamında, ne şekilde uygulanacağı anlaşılamayan hususlarla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna yazı gönderilerek görüş sorulduğu 23.03.2018 tarihinde internet sayfamızda duyurulmuştur.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bugün (06.04.2018)yayımlanan “2017/1. Dönem İlaç Geri Ödeme Komisyonu Kararlarına İstinaden Yapılan Düzenlemeler Hakkında” başlıklı duyuru ile, SUT Değişikliği kapsamında Birliğimiz tarafından Kuruma yazılı olarak sorulan hususların bazılarına açıklık getirilmiş olup, duyuru metni aşağıdaki şekildedir:
2017/1. Dönem İlaç Geri Ödeme Komisyonu Kararlarına İstinaden Yapılan Düzenlemeler Hakkında
“Bilindiği üzere, 21/03/2018 tarih, 30367 sayılı Resmi Gazetede “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlanmıştır. Sözkonusu Tebliğ ile yapılan düzenlemeler açısından aşağıda yer alan maddeler de dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.
1) 4.1.4 numaralı maddesinin beşinci fıkrasında yapılan topikal antifungallerin reçete edilmesinde dermatoloji uzman hekimleri dışında diğer hekimler tarafından aynı ilacın bir reçetede en fazla 2 kutu reçetelendirmesi mümkün bulunmaktadır. Bir reçetede aynı ilaçtan 2 kutudan fazla kullanılması gereken durumlarda tedavinin dermatoloji uzman hekimlerince düzenlenmesi gerekmektedir.
2) “Fabry Hastalığı tedavi esasları” başlıklı 4.2.10.B numaralı maddesinde yapılan düzenleme öncesindeki mevcut raporlar süresi sonuna dek geçerlidir.
3) Tebliğin “Rapor ve reçeteleme koşulları” başlıklı 4.2.10.C-2 numaralı alt maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yapılan düzenleme öncesindeki mevcut raporlar süresi sonuna dek geçerlidir.
4) Kronik Hepatit B tedavisi” başlıklı 4.2.13.1 numaralı alt maddesinin yedinci fıkrasında yapılan düzenleme öncesindeki mevcut raporlar süresi sonuna dek geçerlidir. Düzenlenecek yeni raporlarda hastanın tedaviye ilk başladığı tarih, başlama kriterlerinin hastanın tedavisine başlandığı tarihteki mevzuata uygun olduğunun belirtilmesi ile bu tarihten sonra hastaya yapılan tedavilere ilişkin açıklama yapılması yeterli olup mevzuata uygun olarak başlanmış ve devam eden tedaviler açısından güncel Tebliğ kriterlerinin aranması zorunlu bulunmamaktadır.
5) Tebliğin “Doğuştan metabolik hastalıklar, Gıda allerjileri ile Çölyak Hastalığı” başlıklı 4.2.16 numaralı maddesinin beşinci fıkrasında yapılan düzenleme öncesindeki mevcut raporlar süresi sonuna dek geçerlidir.
6) Tebliğin “Diyabet Tedavisinde İlaç Kullanım İlkeleri” başlıklı 4.2.38 numaralı maddesinde yapılan düzenleme öncesindeki mevcut raporlar süresi sonuna dek geçerlidir.
Tüm ilgililere önemle duyurulur.”
Kurum tarafından açıklık getirilmeyen konular hakkında yazılı başvurumuza istinaden bilgi beklenmekte olup, Kurum tarafından verilecek cevap doğrultusunda gerekli bilgilendirme yapılacaktır.
Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
Duyuru Okunma Sayısı : 3491