Türkiye’nin en geniş nitelikli bilimsel ve mesleki eczacılık platformu olan 14. Türkiye Eczacılık Kongresi’ni “Meslektaşlarımıza, Hastalarımıza, Topluma SÖZÜMÜZ VAR temasıyla 1-3 Kasım 2018 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirdik. 500’den fazla Eczacılık Fakültesi öğrencisinin dâhil olduğu Kongremize 2000’e yakın kişi katıldı.
1 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilen açılış törenimize, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Ofis Başkanı Dr. Pavel Ursu, Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amaros Nunez, eczacı milletvekillerimiz ve çok değerli Kurum yöneticileri katılarak bizleri şereflendirdiler. Dünya Eczacılık Federasyonu Başkanı Eczacı Dominique Jordan ve Avrupa Birliği Eczacılık Grubu Genel Sekreteri Eczacı Ilaria Passarani göndermiş oldukları video mesajlarla Kongremizi selamladılar.
Kongremiz çerçevesinde; 1 açılış semineri, 3 çalıştay, 2 vak’a sunumu, 1 sektör oturumu, 1 kooperatif oturumu, 1 poster oturumu, 13 bilimsel-mesleki oturum ve 3 panel olmak üzere, toplamda 25 oturumda bir araya geldik. 6’sı yabancı 100’ün üzerinde konuşmacı Kongremizde sunum gerçekleştirdi, kıymetli bilgilerini bizlerle paylaşarak dağarcığımızı zenginleştirdi.
Kongremizin Açılış Semineri’ni, ilk motivasyonu halk sağlığı olan, teropatik kanser aşısını geliştirerek insanlığa ve bilime büyük hizmet etmiş Küba Moleküler İmmunoloji Merkez Direktörü Prof. Dr. Agustin Lage Davila verdi. Davila; ilaç geliştirme çalışmalarını, onkoloji alanına yaptıkları katkıları, Küba’nın sağlık sektörünü, Türkiye ile yapılabilecek iş birliği çalışmalarını bizlerle paylaştı.
Işığın peşinde bir ömür geçiren, 2018 Yılı Değer Katan Eczacı Ödülü’nü de takdim etmekten şeref duyduğumuz Ecz. Reha Bilir’in fotoğraf sergisi ile bugüne kadar objektifine yansıyanları katılımcılarımızla paylaşmasından son derece mutlu olduk. Dünyayı Kongre salonumuza taşıyan Ecz. Reha Bilir’e bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Kongremizde aynı zamanda Türk Eczacıları Birliği Basın Ödülleri sahiplerini buldu. Yazılı dalda Yılın Sağlık Habercisi Ödülü’ne Hürriyet gazetesinden Kardelen Koldaş ve Cumhuriyet gazetesinden Şeyma Paşayiğit layık görüldü. Görsel dalda Yılın Sağlık Habercisi Ödülleri ise CNN Türk’ten Duygu Ayaz Bayram ve Kanal 7’den Aybüke Yıldız’ın oldu. En İyi Radyo Programı Ödülü’nün sahibi Sputnik’ten Yavuz Oğhan, En İyi Haber Programı Ödülü’nün sahibi Fox TV’den İlker Karagöz ve En İyi İnternet Haber Sitesi Ödülünün sahibi T24 oldu. Kendilerine sergiledikleri gazetecilik anlayışından ve emeklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Kongremizde yer alan bilimsel posterler; Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. İ. Tayfun Uzbay, Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bensu Karahalil, Türk Eczacıları Birliği Yüksek Haysiyet Divanı Üyesi Ecz. Lale Vural, Çanakkale Eczacı Odası Başkanı Ecz. N. Jale Karaata, Batman Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Adnan Bayhan’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Birinciliğe Dr. Ecz. Övgü Çelikler Özer, ikinciliğe Dr. Ecz. Elif Ulutaş Deniz ve üçüncülüğe de Dr. Ecz. Bilge Sözen Şahne layık görüldü. Kongremize bilimsel posterleri ile katılarak zenginlik katan ve ödül alan tüm bilim insanlarına çok teşekkür ediyoruz.
Eczacılarımız, yaklaşık 40 yıldır devam eden Türkiye Eczacılık Kongreleri tarihinde ilk kez çalıştaylar ve vak’a sunumları gerçekleştirdi. Farmasötik bakım, sosyal medya kullanımı ve sağlık iletişimi alanlarında gerçekleşen çalıştaylar, tüm kongre katılımcılarımız tarafından büyük bir beğeni ile karşılandı. Kongrelerimiz kapsamında hem katılımcılık düzeyini artıran, hem de etkin bir öğrenme biçimi sunan çalıştayları bundan sonra da etkin bir biçimde devam etme kararlılığındayız.
Serbest eczacılar tarafından yapılan vak’a sunumları, Türkiye Eczacılık Kongreleri tarihinde ilk kez gerçekleşti. Rehber Eczacılarımız, 7 ayrı sunumla hasta sağlığına yaptıkları ölçülebilir katkıyı ve bunun mesleki tatmin için ne derece önemli bir deneyim olduğunu katılımcılarla paylaştılar.
Koruyucu eczacılık hizmetleri, basit rahatsızlıklar, medikal, bitkisel ve ilaç dışı ürünler, evde bakım hizmetleri gibi pek çok bilimsel eczacılık alanının yanı sıra kooperatiflerimiz, göç, şehir hastaneleri, eczacılık istihdamı gibi güncel ve mesleki meseleler de gündeme gelmiş oldu. Diğer yandan, saygıdeğer dekanlarımız, eczacılık eğitimi ile ilgili son gelişmeleri masaya yatırdılar.
Kamu hizmeti ve kamu yararı doğrultusunda yıllardır faaliyet yürüten akademik-demokratik bir meslek örgütü olarak insanımızı, ülkemizi, dünyamızı ilgilendiren hiçbir şeyin bize yabancı olamayacağının bilinciyle Kongremizde 3 panel gerçekleştirdik. Söz konusu panellerde Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan iktisadi krizi, Türkiye’nin nasıl bir ulusal ilaç politikası geliştirmesi gerektiğini ve meslek örgütlerinin toplumsal yaşamdaki yerini, demokrasilerde örgütlülüğü masaya yatırma ve tartışma olanağı bulduk.
2020 yılında, deneyimden, birlikte üretmekten, tartışmaktan aldığı güçle her seferinde daha da gelişen, zenginleşen, yeniliklere imza atan Türkiye Eczacılık Kongremizin 15’incisinde görüşmek umuduyla…
14. Türkiye Eczacılık Kongresi
Sekreterya, Yürütme ve Bilimsel Danışma Kurulları
Duyuru Okunma Sayısı : 2470