TEB DUYURULARI 13/03/2018 00:00 Veteriner Tıbbi Ürünleri için E-Reçete ve İlaç Takip Sistemine Kayıt Yapılması Hakkında

41A.00.00.2220
13.03.2018

YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı İl Müdürlükleri tarafından eczacı odalarına gönderilen yazılar ile, bölgelerinde faaliyet gösteren veteriner tıbbi ürün toptan ve perakende satışı yapan ve yapacak eczanelerin, en geç 27.12.2017 tarihine kadar, Bakanlığın hazırladığı sisteme kayıt yapılmasının istendiği yönündeki bildirimlere istinaden, eczacı odalarımıza gönderdiğimiz 22.12.2017 tarih ve 576 sayılı yazımızda, meslektaşlarımızın ne şekilde işlem yapmasının uygun olacağının Birliğimizce, yetkililer ile yapılacak görüşme sonrasında değerlendirileceği ve Birliğimiz tarafından yapılacak yeni bir duyuruya kadar, herhangi bir kayıt işlemi yapılmaması gerektiği belirtilmişti.

Merkez Heyetimizin, 28.12.2017 tarihinde T.C.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba’ya gerçekleştirdiği ziyarette, veteriner tıbbi ürün satışı yapan yerlerin, Bakanlık bünyesinde oluşturulan takip sistemine kayıt olmasının istenmesi ile ilgili olarak, veteriner tıbbi ürünlerde de, beşeri tıbbi ürünlerde olduğu gibi karekod sistemine geçilmesi uygulamalarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Birliğimiz tarafından birlikte çalışmalar yapılması değerlendirilmişti.

Merkez Heyetimiz, Veteriner tıbbi ürünlerin satışını yapan ve yapacak eczanelerin, Bakanlık tarafından hazırlanan “Veteriner Tıbbi Ürünleri için E-Reçete ve İlaç Takip Sistemi (İTS) Uygulaması”na kayıt olmasının zorunlu tutulmasına yönelik uygulamaları konusunda,  01 Mart 2018 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ahmet Güldal ve  Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Muharrem Selçuk ve Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanı Mustafa Bebek ile; 8 Mart 2018 tarihinde, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı v. Sayın Harun Seçkin ve Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı Çalışma Grup Sorumlusu  Sayın Arif Özkan ile; 09 Mart 2018 tarihinde Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr.Nihat Pakdil ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Yapılan görüşmelerde, eczanelerin Veteriner İlaç Kayıt Sistemine kayıt olma işleminin, kesinlikle bir işletme kayıt/onay işlemi olmadığı bilgisi alındı ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan Veteriner İlaç Takip Sistemine, eczanelerin stoklarında bulunan veteriner ilaçların kaydı için bildirilen son tarih 10 Mart iken, bu işlem için ek süre alınarak 20 Mart 2018 tarihine kadar yapılabilmesine imkan sağlandı.

Görüşmelerin hemen ardından, T.C.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Birliğimize 09.03.2018 tarihli yazı gönderilerek bu yazıda,

“Bakanlık tarafından uygulamaya konulan E-reçete ve İlaç Takip Sistemine eczanelerin kaydının herhangi bir kayıt/onay işlemi olmayıp, veteriner ilaçların izlenebilirliğini sağlamak, alış-satış faaliyetlerini gerçekleştirebilmek ve düzenlenen E-reçetelere eczacıların erişimlerini sağlamayı amaçladığı” belirtildi.

Eczanelerin Veteriner İlaç Takip Sistemine kaydı için gereken bilgileri; sürenin kısıtlı olması ve ülkemiz genelinde tüm eczanelerin sisteme erişimine olanak sağlamak amacıyla, Birliğimiz tarafından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

Birliğimiz tarafından, eczanelerin sisteme kaydı için gereken bilgilerin toplu halde Genel Müdürlüğe gönderilmesinin ardından, eczanelerin kayıtları oluşturularak eczacılarımızın Eczacı Bilgi Sistemine kayıtlı olan e-posta adreslerine, Veteriner İlaç Takip Sistemine girişi için gereken şifre bilgisi Kurum tarafından gönderilecektir.

Böylelikle, eczacılarımızın,  Veteriner İlaç Takip Sistemine girerek, veteriner ilaçlara ait stoklarını sisteme kayıt etmeleri mümkün hale gelecektir.

Bilgilerinizi ve üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.

Ecz. Arman ÜNEY

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 09.03.2018 tarihli yazısı için tıklayınız.

Veteriner Hekim E-Reçete ve İlaç Takip Sistemi Talimatı ve Uygulama Kılavuzu İçin Tıklayınız.