TEB DUYURULARI 10/09/2016 00:00 Eczane Levha Standartları Kılavuzu Hakkında

Bilindiği üzere; 28.03.2016 tarih ve 29667 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik Değişikliğinde yer alan Geçici Madde 4'ün (2) inci fıkrası, "(2) 25 inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan "özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur" yükümlülüğü Kurum tarafından reçete sayısı veya ciro kriterleri dikkate alınarak belirlenecek geçiş takvimi doğrultusunda eczaneler tarafından en geç 12/4/2017 tarihine kadar yerine getirilir. Türk Eczacıları Birliği tarafından ışıklı veya ışıksız levha standartları maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde belirlenerek Kuruma bildirilir." Şeklinde düzenlenmiş olup,
Birliğimiz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde oluşturulan levha standartları ilgili tarih itibari ile Kuruma iletilmiştir.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Eczane Levha Standartları Kılavuzu” başlığı altında bugün yayımlanan (09.09.2016) duyuru ile;
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği,
Mezkûr Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan “(1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten sonra açılacak ve nakil yapılacak eczanelerin isimleri, eczanenin açılacağı ilçe içinde bulunan eczanelerle aynı isimlerde olamaz. (2) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczanelerin görülebilir cephelerinden en az birine ve eczane olarak kullanılacak yerin sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, eczanenin adını gösterir, özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur. (3) Eczanelerin dış cephesine, asgarî ve azamî ebatları ile renkleri Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen standartlarda, iki cepheden kolayca görülecek yükseklikte olmak kaydıyla “E” logolu ışıklı levha konulur. Eczanelerin önüne, cadde ve sokaklara seyyar veya totem tabela, afiş ve benzeri gibi haksız rekabet oluşturacak tabela ve cisimler konulamaz. Vitrinlere ürün tanıtımı amacıyla levha veya ilân yapıştırılamaz.” hükümleri doğrultusunda eczane levha standartları Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenerek Kuruma sunulduğu ve yapılan değerlendirmede söz konusu standartların uygun bulunduğu ifade edilerek ekte yer alan Eczane Levha Standartları Kılavuzu’nun 09/09/2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.
Birliğimiz tarafından Kurum ile yapılan görüşmeler neticesinde belirlenen levha standartlarının, 12/04/2017 tarihine kadar açılacak ve bu süreçte nakledecek eczaneler için geçerli olacağı, mevcut diğer eczaneler için geçiş takvimine ilişkin yönetmelik çalışmalarının Kurum tarafından devam ettirilmekte olduğu ve ilerleyen süreçte gerekli bilgilendirmenin Kurum tarafından yapılacağı aktarılmıştır.
Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
Türk Eczacıları Birliği - Eczane Levha Standartları Kılavuzu Hakkında